Informatisering en automatisering
In 2018 ligt onze focus op het applicatielandschap van de gemeente en de zaakgerichte opslag van informatie. Wij gaan werken met een aantal nieuwe applicaties en een door ons zelf ontwikkeld zakensysteem, inclusief digitaal ondertekenen van documenten. De basisregistratie geografische topologie (BGT) wordt verrijkt met informatie en wordt het vertrekpunt voor de beheerprocessen openbare ruimte.

Op het gebied van de automatisering hebben we in 2017 grote slagen gemaakt. Zo hebben we onze computersystemen in de cloud ondergebracht. In 2018 gaan wij verder met innoveren door nog meer gebruik te maken van cloud-technieken en mogelijkheden zoals Office 365. Zo ondersteunen we het flexibel werken en het BYOD-bedrijfsvoeringsprincipe optimaal.

Naast onze eigen plannen voeren we ook het Landelijke programma ‘Digitale Agenda 2020’ uit.
Speerpunten zijn het gebruik van Landelijke voorzieningen, de bouw van het Digitale Stelsel Omgevingswet en het gezamenlijk voeren van aanbestedingen. Daarbij hanteren wij als een van de eerste gemeenten de nieuwe GIBIT-inkoopvoorwaarden.

Informatiebeveiliging & privacy

Goede informatiebeveiliging en het borgen van de privacy zijn belangrijke voorwaarden om als organisatie verder te kunnen innoveren. Wij hanteren de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG). De beveiligingsmaatregelen worden getoetst via audits. Daarnaast werken we aan de bewustwording in de organisatie voor het belang van informatiebeveiliging, waaronder het verantwoord omgaan met informatie op mobiele apparaten. Op 25 mei 2018 treedt nieuwe Europese wetgeving in werking op het gebied van de privacy (Algemene verordening gegevensbescherming).